söndag 5 oktober 2014

A Night to Surrender

Jag har en (snart färdigläst) hög med romanceböcker som jag valde efter att ha läst om Simona Ahrnstedts romancefavoriter här. När jag låg och var sjuk över helgen för ett par veckor sedan kändes det som ett utmärkt tillfälle att kurera mig själv med en rejäl romance, så det blev en av dem: A Night to Surrender av Tessa Dare. Den var helt OK, men inget jag kommer att minnas någon längre tid. Den var helt enkelt bra underhållning för stunden.

Vi har Kvinnan, Susanna, som tycker hon klarar sig alldeles utmärkt utan män, tack så mycket. I sin by (ja "sin", det känns som att inget kan beslutas eller hända i Spindle Cove innan man hört med Miss Finch, dvs Susanna, hur hon tycker att det bör göras eller brukar göras) bedriver hon någon slags retreat för unga kvinnor som inte riktigt orkar med världen utanför. Här får de ett liv som fylls med promenader, havsbad, skytte och andra inte helt lady-like sysselsättningar. Det hon sist av allt vill är att de unga damerna ska behandlas med silkesvantar, sitta stilla med sin huvudvärk och tappas på blod för att behandla sin "hysteri" - det har hon själv råkat ut för i tonåren och var nära att stryka med på kuppen. Sunda liv i sunda kroppar är det som gäller i Spindle Cove. Män göre sig icke besvär - det sunda livet levs lättast utan dem.

Hit kommer Mannen, Bramwell, nybliven Earl of Rycliff (titel som bara finns på pappret, egentligen, hans gods är en ruinhög). Bramwell är officer i engelska armén, men har för något halvår sedan blivit sårad och är ännu inte helt återställd. Meningen och målet med hans liv är att åter träda i tjänst vid fronten så att han manligt kan hölja sig i ära och död, liksom. Kriga är det enda han kan. Och nu hamnar han i Spindle Cove där det inte verkar finnas några manliga män på flera mils avstånd. Smeden står och gör små löjliga smycken. Prästen klär sig i rosa överrock! Och värdshusvärden har gjort om sitt värdshus till en tesalong och står och gör små läckra söta bakverk hela dagarna! Det är så att man kan bli knasig.

Bramwell möter Susanna. Elektricitet uppstår. Fast de inte vill. Susanna behöver ingen man tycker hon, och Bramwell tycker att Susannas kvinnoby är helt hysterisk och att hon själv nog bara ännu inte träffat någon man som varit manlig på riktigt och att det är därför hon går omkring och tror att hon kan klara sig utan. Tyvärr är han tvungen att stanna kvar i "hennes" by och få igång någon slags hemvärn innan han kan få något tillstånd att återvända till det Riktiga Manliga Livet, dvs kriget. Sex inträffar redan i första halvan på boken och både Susanna och Bramwell får omvärdera sina åsikter en hel del innan boken är slut. Förstås.

Läsvärd romance med en stor portion humor - men inte himlastormande.

Titel: A Night to Surrender
Författare: Tessa Dare
Utg år: 2011
Förlag: Harper Collins
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar