fredag 24 oktober 2014

Sveket - Poznanski skriver dystopi

Ria vet inte hur det känns att vara ute i regn. Hon har aldrig stått och låtit solen värma sig (eller blivit solbränd). Faktiskt är det inte ofta hon har sett solen alls. Himlen täcks nästan alltid av ett tjockt molntäcke, och utomhus är det alltid snö och kallt. Så har det varit  mycket länge, sedan det som kallas "Den långa natten" då människorna tvingades flytta in i stora uppvärmda glasbubblor. Sfärerna.

Alla människor flyttade inte in i sfärerna, och nu skulle alla de som bor utanför inte få plats. Sfär-männsikorna kallar dem som bor utanför sfärerna för "prims". Som i primitiv, alltså. De tror att primsen bor i grottor och mest lever på att äta djur, eller möjligen varandra. Det där är lite oklart för det cirkulerar mest skräckhistorier om primsen inne i sfärerna. Hur som helst går de vanliga människorna aldrig ut från sfärerna eftersom det är farligt.

Ria är arton år, student och oerhört begåvad i sina specialämnen som är språk, kommunikation och retorik. I studenternas ranking ligger hon sjua - och den där rankingen är väldigt viktig. Den styr socialt liv och status för studenterna - och ligger man högt i rankingen innebär det förstås en lysande framtid. Ria vet att hon kommer att få välja mellan olika ledande positioner inom kort när hon går ut skolan. Hennes pojkvän Aureljo kommer att bli  något ännu större och viktigare när han är färdig, för han är rankad som etta minsann, och sfärens egen lille guldgosse.

När Ria är ett ärende i biblioteket råkar hon avlyssna ett samtal som hon definitivt inte var tänkt att få höra. De som talar har upptäckt en sammansvärjning som hotar alla sfärerna, presidenten och allt möjligt. De sammansvurna är sex till antalet, och ska förstås avrättas så fort som möjligt (fast i hemlighet så att det inte blir några skandaler). Det är sex studenter, och den som talar räknar upp deras rankingnummer. Ria får chockat höra hur hennes eget rankingnummer nämns. Och Aureljos. Hon är INTE med i någon sammansvärjning, så vad är detta? Avrättning? Det måste vara något hon har missuppfattat - avrättningar förekommer väl inte i sfärerna där alla är så snälla och hela livet är så lugnt och tryggt?

Jag har läst två böcker av Ursula Poznanski tidigare, och tyckt mycket om Erebos men sågat Saeculum jäms med fotknölarna. Nu var frågan - hur skulle jag tycka om Sveket? Jodå. Jag gillar nästan alltihop. Jag gillar att läsa (och förfasas) över det dystopiska sfär-samhället, och tycker att det blir spännande när de sex studenterna tvingas utanför sfären och får träffa de där blodtörstiga "primsen" och omvärdera sin livsbild en hel del. Några ställen tycker jag blir väl stillastående och ältande men på det hela taget är det bra och jag läste igenom boken rätt fort.

Sveket är första boken i en trilogi, och det dröjer säkert ett tag innan nästa bok kommer. Jag känner mig själv när det gäller trilogier - är superpeppad på fortsättningen just nu men när den väl kommer har jag glömt handlingen och vad det var som drog mig in, och jag slutför alltför sällan läsningen. Egentligen borde jag alltid vänta med serier och trilogier tills jag har alla böckerna framför mig - men samtidigt är jag ju så nyfiken på nya böcker att jag bara måste testa att läsa dem. Jag får väl leva  med ännu en icke avslutad trilogi.

Titel: Sveket
Författare: Ursula Poznanski
Orginaltitel: Die Verratenen
Översättning: Sofia Lindelöf
Utg år: 2014
Förlag: Opal
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 12-15 år

2 kommentarer:

  1. Det är lugnt, jag kan påminna dig. :-) Jag slutför alla trilogier, även om jag måste läsa om en usel första bok! Det är som en tics eller nåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag är en förstaboks-slukare... :)

      Radera