måndag 2 februari 2015

De andras hus


"Vet du att vi släppte fler bomber över Hamburg på en helg än tyskarna släppte över London under hela kriget?" [...] Nästan som på beställning bredde ödeläggelsen ut sig framför dem. Även om det först liknade de minnesbilder de hade av London, Coventry och Bristol så blev det värre för varje meter. Ingenstans syntes några upprättstående byggnader, varken framför, bakom eller på sidorna, bara grus och spillror och folk som strömmade fram längs gatans sidor.
'Men det var väl de som började kriget, pappa?"
De andras hus av Rhidian Brook utspelar sig i Hamburg, 1946. Andra världskriget är slut, men allt ligger fortfarande i ruiner. Hit kommer engelske överste Lewis för att arbeta med återuppbyggnadsarbetet, och för hans räkning rekvireras ett stort hus invid floden Elbe. I huset bor familjen Lubert. I stället för att köra ut dem låter överste Lewis oväntat dem stanna kvar. En engelsk familj ska alltså bo tillsammans med en tysk familj.

De andras hus är fascinerande, men gör mig ändå rätt besviken. Jag recenserar den idag på Kulturkollo - här kan du läsa mitt inlägg om den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar