onsdag 18 februari 2015

Snömannen

Då var det dags för en dos Harry Hole i mitt liv igen, då. Detta kan nog vara den näst bästa Harry Hole-boken jag läst (allra mest gillar jag fortfarande Rödhake med sin andra världskriget-botten).

Det verkar finnas ett samband mellan ett antal fall av försvunna kvinnor i Norge de senaste elva åren. De har alla haft man och barn, och de har alla försvunnit i samband med att den första snön för året har fallit. Och, framkommer det så småningom, i deras trädgårdar har någon okänd person gjort en snögubbe. En seriemördare, alltså? Som fortfarande mördar? Det är han som är Snömannen i bokens titel, och det är Harry Hole som jagar honom. Till sin hjälp har han nyanställda Katrine Bratt, som har ersatt Halvorsen. Bratt är ung och hur smart som helst.

Det är riktigt vidriga mord det handlar om, och en del scener är direkt läskiga att läsa. Källaren på den där övergivna sommarstugan på en ö, till exempel. Eller kvinnan som flyr mitt i natten genom en skog. Hugaligen.

Men så galet skicklig han är, Jo Nesbö! Ingenting som står med i boken är med utan anledning - inte ens det att Hole övar "speedcuffing" när han får tid över. Alla trådar knyts ihop, allt får sin förklaring - och den där mördarens historia när vi väl får den och vet vem det är? Otäckt.

Och hur kan karln få vanliga snögubbar att bli något som ger rysningar? Vi har en almanacka i köket just nu med illustrationer av Elsa Beskow. Bilden för februari är en snögubbe som står och ser oskyldig ut när en sotare kommer och ler mot honom. Oskyldig...nej, nej. Den gömmer säkert på hemligheter och avhuggna kroppsdelar. Jag vet nog, jag.


Titel: Snömannen
Serie: Harry Hole #7
Författare: Jo Nesbö
Utg år: 2008
Förlag: Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar