torsdag 23 april 2015

A Breath of Snow and Ashes

Så var det dags för mig att ta ännu en djupdykning i Claires och Jaimes liv - sjätte boken A Breath of Snow and Ashes. Jag gnällde lite över att den femte boken Fiery Cross var rätt seg och hade nog förväntat mig att den här skulle vara liknande. Ändå ville jag läsa - är man drabbad av Outlander-bacillen så är man, och måste ta reda på hur det går för Claire, Jaime och de andra. Det börjar ju till exempel närma sig datumet för den där branden Brianna hittade i en gammal tidningsnotis då när hon ännu var kvar på 1900-talet. Hur ska det redas ut?

Den här var mycket bättre än Fiery Cross! Mindre av dagliga-vedermödor-på-Frasers-Ridge och mer av dramatik, Jamie-räddar-Claire-ur-farliga-situationer à la första boken. Brianna hamnar också i knipa men är faktiskt hyfsat duktig på att rädda sig själv tycker jag. Första Claire-i-fara-situationen kommer faktiskt ganska direkt i början av boken och sedan var jag närmast trollbunden boken igenom. Hur KAN man vara så fascinerad av dessa personers liv och leverne i bok efter tegelstenstjock bok?

I den här boken börjar de andra nybyggarna på Frasers Ridge ta mer plats i handlingen, tycker jag. Jag är rätt förtjust i dem! Gillar särskilt när en gammal dam liksom får vara huvudperson på sin egen begravning som till hennes förargelse inte innefattar sedvanlig likvaka och som därför skäller ut sin svärson. Så har vi den tyska kvinnan i en grannby som styr familj, släkt och grannar med järnhand. Eller opraktiska familjen där de med möda lyckats resa ett halvvingligt skjul att bo i på en osmart plats innan maken i familjen trillar nerför något slags stup och dör.

Och just det här att få lära känna andra nybyggare tycker jag är intressant också för att krigets hot kommer närmare. Vilken väg väljer de att gå? Och hur gör indianerna? Jamie kämpar hela boken igenom med sina lojaliteter - han vet genom Claire hur kriget kommer att sluta och måste välja den vinnande sidan. Ändå måste han försöka ha kvar sina vänner från den andra kunga-lojala sidan. Jag får erkänna att jag är dåligt påläst om amerikanska revolutionen men har nu blivit tvungen att läsa på en del (älskar för övrigt böcker som får mig att googla upp saker)(fast i det här fallet var det lättare att fråga min sextonårige son som av någon märklig anledning verkar kunna det mesta om just det där kriget).

A Breath of Snow and Ashes innebär till skillnad från de två föregående böckerna en mängd avslut på saker och ting som har ältats rätt länge. Hade det inte varit för att kriget är i full gång, och att slutet väääldigt mycket pekar mot snar fortsättning i nästa bok så hade detta kunnat vara en avslutande bok för serien.

Titel: A Breath of Snow and Ashes
Författare: Diana Gabaldon
Utg år: 2005
Förlag: Delacorte Press
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar