måndag 20 april 2015

Liebster Award

Jag har blivit taggad av Bokhuset att svara på den här enkäten.

Reglerna är:
- länka tillbaka till personen som nominerade dig
- svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig
- nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare och ge dem 11 frågor

Det där med "färre än 200 följare" tar jag och struntar ganska rejält i (för hur kollar man det? följare var liksom?). Likaså blir det inte 11 jag nominerar utan dessa:

enligt O
Nobelprisprojektet
och dagarna går...
Annas bokblogg
Litteraturkvalster & småtankar
Bokhyllan i pepparkakshuset
booksessed

De 11 frågorna jag knåpat ihop kommer längre ner. Först ska jag svara på Bokhusets frågor till mig:

1. Vilken är den bästa boken du läst hittills i år?
Svårt. Jag har läst många bra i år redan och har svårt att välja (Anaché av Turtschaninoff, The Way of Kings av Sanderson, Fangirl av Rowell och andra riktiga höjdare). Men det kan vara så att boken jag läser precis just nu är bäst hittills i år: Etthundra mil av Jojo Moyes. Åh! Älskar den!

2. Kommer du gå på bokmässan i år?
Jag vet faktiskt inte ännu. Jag börjar ett nytt jobb i augusti och känner mig inte helt bekväm med att börjar orera om bokmässeresor eller ledigheter det första jag gör.

3. Vad läser du just nu och vad tycker du hittills?
Hm, ja, se svaret på fråga 1. Jag är nästan färdig med den, och har redan lagt nästa Moyes på läsplattan (Livet efter dig får det bli nu).

4. Finaste bokomslaget?
Fast jag redan ägde Jane Austens Stolthet och fördom köpte jag nyöversättningen av Gun-Britt Sundström som kom häromåret bara för att den har ett så fint omslag.5. Vem hade du velat skulle skriva boken om ditt liv, alternativt spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
Tänk om Brandon Sanderson skrev boken om mitt liv! Jag burit på urgamla hemligheter men varit trygg i förvissningen att inga lösa trådar hade lämnats.

6. Vilken är din favoritgenre, alternativt den genre du minst tycker om?
Fantasy får det bli om jag måste välja bara en. Självhjälpsböcker läser jag aldrig.

7. Vilka intressen har du förutom böcker och läsning?
Hm. Hur menar du nu? Att jag skulle ha något slags liv förutom läsandet??
Jo. OK. Jag brukar klafsa omkring i leriga kärr i skogen, få blöta grangrenar i ansiktet och bli sönderbränd på benen av brännässlor, helt frivilligt. Jag är nämligen orienterare.

8. Vilken bok borde alla läsa och vilken kan man hoppa över?
Läs Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr. Läs den!
Bok 45 (av 47) i Sagan om Isfolket är inte fullt lika bra som exempelvis bok 2 eller 13. Fast "hoppa över" är rätt drastiskt, ändå.

9. Välj en valfri karaktär för varje alternativ: marry, kiss, kill?
marry - Mr Darcy (Pemberley ingår väl?)
kiss - Jamie Fraser (när han är ensam och ledsen för att Claire är tillbaka på 1900-talet)
kill - Sauron, medan han ännu sitter och lurar i Dol Guldur (fast till skillnad från Gandalf skulle jag ta med mig en armé till hjälp)

10. Om du fick leva i en bok, vilken bok skulle det vara?
Kanske i Bullerbyn? (jag skulle själv vara sisådär 11 också)

11. Du får översvämning hemma och vattnet stiger, vilken bok räddar du först?
Min Kindle. Vadå, "det är fusk"? OK - den bok jag håller på att läsa för tillfället. (och då blir det, ha ha, ändå min Kindle, pilutta dig)

Jahapp. Då kommer de 11 frågorna till dem jag nominerade:

1. Vad läser du nu?
2. Vad läser du härnäst?
3. Varför sitter du här och bloggar när du kunde suttit och läst en bok? (svaret "duh! för att du har taggat mig förstås" räknas inte)
4. Jag är tv-analfabet. Vilken tv-serie tror du ändå kunde lyckas med konststycket att få mig att se minst en hel säsong?
5. Är du ljudbokslyssnare? Har du någon favorituppläsare?
6. Vilka Cheez-Doodles är godast?
7. Har du gett någon en bok i present, men själv läst den före personen du gav den åt? (och vilken bok var det?)
8. Om du sitter och läser och känner att nej, nej, nu håller jag på att somna, och jag vill inte slösa bort min dyrbara lästid med att sova i läsfåtöljen - vad gör du då?? (dvs handfasta tips mottages tacksamt)("gå och lägg dig" är inte ett OK svar)(ehhh... obs! att jag frågar åt en vän)
9. Varför är inte den här boken skriven än? Du längtar ju efter den?
10. Var i hemmet ligger din (eller dina...) att-läsa-högar? (Guldstjärna för foto.)
11. Finns det någon bok som du läste om, direkt efter att du hade läst ut den första gången? (menar verkligen gick från sista sidan till första utan att ens fundera över det kloka i detta)

5 kommentarer:

 1. Vad kul, Anaché ligger i bokhyllan. Har haft den hemlånad alldeles för länge men hinner nog läsa igenom den innan biblioteket hinner ryta till. Ska klara av Odinsbarn först, men det verkar gå rätt snabbt. Och ja, nr 45 i Isfolket är ju ytterst märklig faktiskt.

  Grattis till nytt jobb! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ska bli kul att se vad du tycker om Anaché.

   Radera
 2. Jag gillar enkäter! Ska försöka svara inom det snaraste (dvs åtminstone den här veckan :))

  SvaraRadera
 3. Nu är det ju i och för sig två månader senare, men tack för taggningen ändå! :) Min blogg ligger och vilar under någon stor mossig sten i en skog långt, långt borta för tillfället, så jag hoppar nog över att svara. På fråga 4 svarar jag dock: Elementary. Den är rätt så trevlig. Och på fråga 8 så tror jag att förebyggande sömn i riklig mängd är det enda som funkar på riktigt, även om jag vill tro att koffein och starkt vinddrag också funkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, då var det ändå din blogg jag skymtade under stenen vid kärrkanten långt inne i skogen sist jag var ute och orienterade... Hoppas den har en fin och fri tid där men jag tycker ändå den ska hitta hem så småningom. När din tid är din igen :)
   Ska kolla upp Elementary. Och även om jag nångång lyckas lägga mig i tid fyller jag uppenbarligen det där sovandet med så mycket snarkningar att jag aldrig känner mig utsövd. Förr höll barnen mig vakna på nätterna. Nu är det jag själv. Aldrig får jag vara nöjd.

   Radera