onsdag 15 april 2015

Inmurade

Den här kom redan i höstas, men jag har inte kommit åt att läsa den förrän nu eftersom den hela tiden har varit utlånad. De där skräckboksläsarna, de som redan läst alla Angerborns böcker och andra böcker som är som dem upptäckte den här rätt omgående och tog den till sig. Spökerier i skolans källare...jomen visst!

Skolan i Firnby är gammal. Förr var det inte så många barn som gick där, och läraren bodde då i en lägenhet i själva skolhuset. Med åren har skolan byggts till och förändrats, och lärarlägenheten är numera skolans matsal. Över sommarlovet har nu skolan renoverats ytterligare - en vägg har slagits ut i källaren och i ett nytt stort rum där nere har en slöjdsal inretts. Men byggnadsarbetarna som utförde arbetet upptäckte något när de rev ner väggen, något som de sedan har hållit tyst om: där bakom fanns ett lönnrum. Lönnrummet var inrett som ett klassrum, med skolbänkar, kateder och griffeltavla. Skrivböcker låg kvar på bänkarna. För att inte arbetet skulle försenas sa alltså arbetslaget inget till någon utan slängde i stället hela rasket i en container och fortsatte med slöjdsalsarbetet.

Natta och Leo är olovandes ensamma nere i slöjdsalen - Leo tyckte han hörde ett barnskratt därnere och gick dit, och Natta (som är en mycket ordentlig person) följde efter honom för att säga att han inte fick vara där. När de nu hör steg i källartrappan gömmer de sig för att inte bli upptäckta av någon vuxen, och Natta känner hur någon gömmer sig bakom henne. Leo? Fast vad kall han är! Hela rummet är kallt. Men det är inte Leo som är bakom henne, för han visar sig sitta i en annan del av rummet.

Det är något i den där slöjdsalen. Men spöken finns ju inte, så även om en flicka några dagar senare råkar ut för en olycka så måste det hela ha logiska förklaringar? En glappande kontakt som är orsak till att taklamporna släcks, ljud från ventilationen som låter som barnskratt, fabrikationsfel på maskinen som orsakade olyckan med flickan?

Jag gillar att läsa om Natta, Leo och Teddy som blir indragna i spökerierna. Leo har precis flyttat till Firnby efter att ha varit indragen i något som tydligen har varit våldsamt. Natta håller på att växa ifrån sina gamla bästisar och börjat hänga med några ungdomar som är lite äldre (och som pratar om viktiga saker och inte bara trams). Teddy lever sitt liv på nätet, har sina kompisar där och tillbringar all tid han får med att spela något slags on-line-rollspel. Hade inte det här i källaren hänt hade de tre nog inte pratat särskilt mycket med varandra, men nu måste de.

Det är ganska ordentligt läskigt, det här. Smygande först, men sedan allt mer. Och jag gillar kopplingarna till det som hände för hundra år sedan eller vad det är. Jag tänkte ett tag att det andra som händer i Nattas, Teddys och Leos liv på något sätt skulle hänga ihop med Firnbys historia, men fick bli lite besviken på det. Fast det här ska bli en trilogi, så kanske senare?

Titel: Inmurade
Serie: Firnbarnen 1
Författare: Lena Ollmark
Utg år: 2014
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 11-15 år

2 kommentarer:

 1. Har varit nyfiken på den här! Kul att läsa ett inlägg om den, nu kan jag tipsa bättre om den på jobbet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Bokomaten har skrivit också (men sedan hittade jag inte jättemycket mer):
   http://bokomaten.blogspot.se/2014/11/inmurade-av-lena-ollmark-firnbarnen-1.html

   Radera