tisdag 21 april 2015

Shadows for Silence in the Forests of Hell

Shadows for Silence in the Forests of Hell (smidig titel där, Sanderson) är en novell som ursprungligen ingick i antologin Dangerous Women men som nu har getts ut som egen bok. Troligen för att tjäna pengar på exakt sådana som mig som känner att de måste läsa precis allt Brandon Sanderson har gett ut men som inte vill ha hela den där antologin.
(Jag har någon sjuka som gör att namnet "Brandon Sanderson" i kombination med "Wow-en-titel-jag-ännu-inte-läst" omedelbart får mig att klicka på den där livsfarliga köp-köp-köp-knappen på Amazon.)

Nå. Här fick jag 80 sidors spännande story i en värld som fick mig att känna vill-ha-mer!! Huvudpersonen Silence har ett slags värdshus i utkanten av skogen. Eller, jag ska nog skriva Skogen. Den där skogen går man inte ut i på natten - själva skogen är farlig. För att inte tala om the Shades, som är en slags andar efter döda. De här andarna attackerar och dödar en på några sekunder ifall man inte följer reglerna som kallas Simple Rules men som är allt annat än enkla att följa: tänd aldrig eld, spill aldrig någon annans blod, spring inte. Du får alltså inte ens råka riva någon annan med nageln så att blodvite uppstår, för då kommer de där ilskna andarna galopperande med lysande röda ögon och äter upp dig i ett nafs.

Silence lever på vad värdshuset ger, men ännu mer på att fånga in efterlysta skurkar och lämna in dem till rättvisan. Prisjägare alltså, och en skicklig sådan trots att hon inte är vare sig fysiskt stark eller smidig. Men hon är smart!
Nu upptäcker hon en kväll att det sitter ett riktigt saftigt kap i hennes värdshus. En livsfarlig man med hela sitt anhang av flåbusar omkring sig, allihopa sådana man verkligen håller sig undan. Klart hon ska försöka ta honom? Klart hon ska! Belöningen för honom hade hållit fordringsägarna borta i säkert två år. Sen får den där karln ha mördat hur många han vill - nu ska han generera pengar.

Hon är tuff. Men det är en minst sagt farlig skog hon ska ut i, och hon är verkligen inte helt ung längre.

Snärtig story med en hel del twister, och aningen av en värld som får mig att tappa andan. Åh, låt det inte stanna vid bara en novell härifrån - jag vill ha mer!

Jag älskar alltid att läsa om hur författare får sina idéer, och Sanderson brukar vara generös med att berätta om det i sina förord eller på sin hemsida. Den här novellen föddes när han läste om en kvinna som funnits på riktigt, och som hette Silence. Fascinerat undrade han hur någon kunde döpa sitt barn till detta: "Perhaps she was late in the birth order, and her parents were really hoping to sleep through the nights this time."

Titel: Shadows for Silence in the Forests of Hell
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2015
Köp den Amazon.com - den verkar ännu bara ha kommit ut som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar