tisdag 28 april 2015

Etthundra mil

Detta är första boken jag läser av Jojo Moyes, och oj, vad den gav mersmak! Har redan lagt in Livet efter dig på läsplattan och ser fram emot att få läsa den snart.

Etthundra mil är historien om en bil och dess hastiga förfall från nybilsdoft till smutsigt och illaluktande kaos.

Nej. Förlåt. Det är inte historien om en bil. Det är historien om de fyra personerna som åker etthundra mil i den där bilen. Fyra personer och en gigantisk fisande hund. Och det är de där fyra personerna jag tyckte så väldigt mycket om och ville att livet ska bli bättre för att jag inte kunde lägga ner den här boken förrän den var färdigläst, helt enkelt. (Hunden vete tusan - den fann aldrig vägen till mitt hjärta. Troligen pga fisandet, flåsandet och framförallt dreglandet)

Bilen tillhör Ed, som framlevde sin ungdom som klassisk datornörd men som nu är IT-miljonär. Hans liv borde vara ett lyckligt liv i sus och dus - men det är det inte. Inte alls, faktiskt. På ett helt oplanerat sätt har han fått med sig en kvinna och hennes två barn (och hund) i bilen, och lovat köra dem hela vägen till Skottland. Det var synd om dem, och för en gångs skull kände han att han borde göra "det rätta". Kvinnan är Jess, som ständigt har ont om pengar och sliter som ett djur med två olika jobb (städning och på en pub) för att kunna försörja barnen. Hennes man har flyttat och dras med egna problem som gör att han inte kan bidra med några pengar. Barnen är Tanzie (hysteriskt begåvad i matematik) och Nicky (försöker dölja de blåmärken hans mobbare gett honom bakom en stor lugg och ett likgiltigt beteende).

Grejen är att Tanzie har fått ett erbjudande om att börja i en bra privatskola, till kraftigt nedsatta avgifter. Ändå har Jess inte råd att betala den lilla del av avgiften som är kvar, eller uniform och annat. Tanzies matematiklärare har tipsat om en matematikolympiad som ska gå i Skottland, där prispengarna skulle kunna lösa skolavgiftsproblemen. Men hur komma till Skottland utan pengar? Det är där Ed kommer in i bilden. Så småningom. På slingriga vägar. Efter att han faktiskt slängt igen en dörr mitt i ansiktet på Jess.

På småvägar går resan mot Skottland (motorvägar funkar inte pga åksjuka). Det är hundhår och magsjuka, irritation och batterier som tar slut i Nintendo. Och det är kärlek.

Och det är Så Bra.

Titel: Etthundra mil
Författare: Jojo Moyes
Originaltitel: The One Plus One
Översättning: Emö Malmberg
Utg år: 2014
Förlag: Printz Publishing
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Läste Livet efter dig av Jojo Moyes och älskade den. Den här verkar väldigt bra den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ser jag ännu mer fram emot Livet efter dig!

   Radera
 2. Ja, ja jag får väl ta och läsa den då om ni nu alla säger att den är så väldans bra ;-)

  Jag har förresten gett dig en Liebster award (http://www.fiktiviteter.se/2015/04/28/liebster-2/)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, jepp, läs nu!

   Tack för awarden - lovar svara (gillar enkäter!)

   Radera