tisdag 20 december 2022

Essex Sisters

I ganska rask följd plöjde jag de fyra böckerna i serien Essex Sisters av Eloisa James: Much Ado About You, Kiss Me Annabel, The Taming of the Duke och Pleasure for Pleasure.

Vi har fyra systrar - Tess, Annabel, Imogen och Josie - som vuxit upp på ett gods i Skottland med sin far. Jag kommer inte riktigt ihåg när modern försvann ur bilden, men vill minnas att det var rätt länge sen, och att det är en grej att Tess fått vara som mamma för sina systrar, och att Annabel har fått vara den som skött ekonomin eftersom pappa godsägare är totalt usel på detta. Hans liv är godsets hästar, alltså dyrbara fullblod som avlas, tränas och tävlas i diverse lopp med höga prispengar. Alla pengar går till dessa hästar, men utan att några större framgångar i tävlingarna någonsin nås, så när pappa godsägare nu hastigt dött finns det absolut inga pengar kvar till någonting. Räddningen är solklar: de fyra systrarna måste gifta sig. Helst rikt, såklart, även om det i praktiken borde räcka med att en av dem gifter sig rikt så kan de andra dra nytta av detta. Deras hemgift är varsin häst. Dyra, fina hästar, förvisso, med utmärkta stamtavlor, men... det hade kanske varit bättre med lite reda pengar? Det är dessutom systrarnas egna hästar som de ridit och älskat i flera år, så sälja dem för att få in kosing vill de inte göra i första taget. Så! Ut på äktenskapsmarknaden!

Pappa godsägare har haft kontakt med en rik hertig han känner, och i brev bett denne att "ta hand om mina flickor ifall något skulle hända mig". Och nu när pappan alltså dött i en ridolycka så är det dags för hertigen att steppa in och ta sitt ansvar. Han inreder raskt en överdådig barnkammare, med fyra ex av varenda pryl: fyra gunghästar, fyra docksängar, fyra bollar, fyra... ja, ni fattar. Han vet ju inte exakt hur gamla de där flickorna är, så det är lika bra att vara på säkra sidan att alla får lika och ingen blir osams.

Sen kommer då "flickorna" och visar sig vara fyra unga kvinnor. Inte ett dyft intresserade av gunghästar, men väl av att ligga, bli kära och gifta sig. Waaaah...! tänker hertigen (som för övrigt heter Holbrook och är en av huvudpersonerna serien igenom) och super sig (som varje dag) full. Sen är han konstant full fram till någonstans i början på bok 3 då han slutar dricka.

Det tog ett tag att vänja mig vid de här böckerna eftersom de inte bär sig åt som romance-böcker i serier brukar göra: de handlar nämligen om alla fyra systrarna i alla fyra böckerna. Jo, det är en av dem i varje bok som hittar sin ende och rätte, men de andra tre är lika mycket med i handlingen, blir också kära (och i fel personer), ställer till det för sig och varandra. Återkommande är dock syster-gemenskapen, att de samlas i någons säng eller soffa och pratar av sig på ett väldigt öppet sätt om sina kärleksliv eller liv i övrigt. Några av systrarna blir rejält osams, och det håller i sig i flera böcker, och de mår dåligt av att inte ta del av systergemenskapen, men det löser sig så småningom. Roligt är också med lillasyster Josie som är några år yngre än sina systrar men mest praktiskt lagd av dem allihop: hon sitter med anteckningsblock och skriver ner saker som är bra att veta under dessa syster-samtal: alltifrån praktiska detaljer gällande sex och samlevnad till mer allmänna relationsfrågor. Så att hon ska vara väl förberedd när det är hennes tur att ge sig ut på äktenskapsmarknaden.

Much Ado About You - är äldsta systern Tess bok. Hon tänker att Annabel och Imogen ska gifta sig först eftersom de har störst chanser att lyckas bäst, och att hon som storasyster bara ska stötta dem i detta. Men den där hertig Holbrook har två vänner: en mr Felton (rik, men med ett förfärligt rykte) och en earl of Mayne (också rik, också förfärligt rykte). Hon blir kär i den ene och förlovar sig med den andre, medan lillasyster Imogen blir kär i en helt olämplig person och rymmer med denne till Skottland. Hej och hå, och mycket för Josie att anteckna.

Kiss Me, Annabel - är näst äldsta systern Annabels bok. Annabel ska gifta sig rikt. Hon är otroligt vacker, smart, och har brottats med familjens ekonomi och bråkat med pappan om vart pengarna ska gå ända sedan hon var väldigt ung. Och hon orkar inte med det mer - hon ska bli rik, skitsamma om den hon gifter sig med är trevlig eller ej. Kärlek är oviktigt. Pengar är viktigt. Och så kommer här en skotsk kille, kallar sig lord av något, och är ju bara precis som Annabels egen far: skotsk herreman utan pengar som lägger alla jämra pengar på sina hästar. Honom ska hon inte ha. Fast... gissa vilka två som är lyckliga for ever after i slutet på den här boken? På ett skotskt gods? (eller, ja, slott
Och samtidigt som denna skotska lovestory händer så pratar inte längre Tess och Imogen med varandra pga det som hände i slutet på bok 1, earlen av Mayne har problem och hertigen av Holbrook lämnar konjaken för whiskyn och är konstant asfull på den i stället. (det är Annabels skotske friares fel)

The Taming of the Duke är Imogens bok. Imogen och hertigen av Holbrook. Jo, för hon tvingar honom att förändra hela sitt liv och sluta dricka. (och tro mig, det är inte lätt för  honom - vi får vara med honom i hans plågor här). Och en nykter hertigen av Holbrook är en helt annan man. Imogen förändras också från att ha varit en totalt skitjobbig person i bok 1 och 2 till att bli någon man faktiskt bryr sig rätt mycket om. Och i den här boken får Josie också vara med en hel del mer, och vara med om något som är av stor betydelse för henne (på ett väldigt negativt sätt) och fortsätter in i bok 4 som är:

Pleasure for Plesure, alltså Josies bok. Vad spelar alla dessa anteckningar och förberedelser för roll när hon ändå aldrig kommer att hitta någon egen make? Eller någon som vill vara med henne överhvudtaget? Hon blir utsatt för mobbning och mår väldigt dåligt, och hennes jobbigt skitlyckliga systrar gör inte det hela bättre. Eller, visst, alla har ju blivit rika så egentligen behöver ju Josie inte ens bry sig om det där med äktenskap, för hon kan leva med någon av sina systrar om hon vill. Men.. hon vill vara sin egen. Nu hittar hon oväntad hjälp hos någon som ger hennes självförtroende en rejäl boost, och denna någon blir så överväldigad av förändringen hos Josie att han själv blir kär i henne. Helt olämpligt, eftersom han redan är förlovad och väldigt kär i någon annan.

Det var lite som att läsa en såpopera, de här böckerna. Jag lärde känna personerna väl eftersom alla figurerar i alla böckerna, och jag engagerade mig även i bipersonernas öden och kärleksliv. Så det kändes rätt tomt när sista boken var färdigläst - men Eloisa James har ju skrivit mycket mer, och jag har laddat hem en hel del till min Kindle.


Titlar: Much Ado About You (#1), Kiss Me Annabel (#2), The Taming of the Duke (#3), Pleasure for Pleasure (#4)
Serie: Essex Sisters
Författare: Eloisa James
Utg år: 2004-2006
Förlag: Avon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar