fredag 2 december 2022

The Raven Prince

Jag har så många romance-böcker nedladdade i min Kindle som det aldrig blivit av att jag läst. Den här är en av dem, och den är den första i en serie om fyra böcker där de tre första heter något med "prince" och i den sista finns en "princess" med. Personerna i böckerna är inte kungligheter själva (särskilt inte prinsessan, huvudpersonen i den finns med som karaktär i den här Raven Prince-boken, och hon rör sig väldigt, väldigt långt ifrån hovet kan jag säga) - men varje bok har en anknytning till en särskild folksaga. Sagan om The Raven Prince återges här i början på varje kapitel, och är en variant på vår "egna" (vet egentligen inte om det är en svensk folksaga) Prins Hatt under jord. Och delvis också Skönheten och odjuret.

Boken inleds med att Anna, prästdotter och ung änka, kommer gående på landsvägen. En ryttare kommer galopperandes i oansvarigt hög fart, håller på att rida ner Anna, får stopp på hästen men det bär sig inte bättre än att han kastas av, och landar rätt i en dypöl. Han är inte glad när han reser sig, det är han inte, och han tycker allt är Annas fel eftersom hon var i vägen. Otrevlig karl. Ful är han också, koppärrig i ansiktet och stor näsa, stor hela han och med svart hår och svarta ögon. Anna upplyser honom om att hon inte visste att han "behövde hela vägens bredd för att framföra sin häst" eller något liknande, varpå den fule, arge karln blir ännu argare, sätter sig på sin häst och galopperar därifrån utan att ens bry sig om att plocka upp sin hatt eller sitt ridspö som ligger kvar i leran. 

Denne så osympatiske karl är earlen av Swartingham, Edward de Raaf. Och givetvis ska han och Anna i slutet av boken vara kära i varandra bortom allt förnuft och för evigt och alltid (och förlåt mig för spoilern)(men vad fasen, det här är romance och sånt här VET man). Hur går det till, då?

Jo, Edward är som vi förstår lite lätt hetsig i humöret. Han har de senaste veckorna haft ett antal sekreterare som alla sagt upp sig eftersom de inte orkar med honom. Den senaste drog mitt i natten, lät hälsa att hans föräldrar fått feber och att han måste hem och sköta dem. Dessutom hade hans syskon också fått febern. Alla fem. Samt moster. Och morbror. Farföräldrarna också. Samt familjens katt. Så han kunde verkligen inte vara kvar i tjänst hos earlen en minut till, det förstår ju vem som helst.
Anna har ingen inkomst, och har börjat leta efter tjänst som guvernant eller sällskapsdam, men lyckas inte så bra. Nu råkar hon få veta att det finns en sekreterartjänst ledig i earlens hushåll. Men inte kan väl en kvinna arbeta som sekreterare? (detta är alltså på mitten av 1700-talet...) Unheard of! 

Anna är Anna, och hon är tuff och inte rädd för någon. Så givetvis blir hon sekreterare åt earlen. Som, ja, är argsint och ful. Och har en stor läskig hund. 

Jag fullständigt älskade den här boken. Det var länge sen jag läst romance som drog in mig så - jag kunde inte släppa boken. Alls. (förrän sisådär 2 på natten)(dagen efter var en vanlig jobbvardag... att jag aldrig lär mig)

Titel: The Raven Prince
Serie: Princes Trilogy #1 (fast det är fyra böcker)
Författare: Elizabeth Hoyt
Utg år: 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar