måndag 13 mars 2023

Summan av alla kyssar

Jag har läst vidare om hur kvinnorna i Smythe-Smith-kvartetten (de högst omusikaliska) hittar sina kärlekar and live happily for ever after, och i den här tredje boken är det lady Sarah Pleinsworths tur. Hon är kusin till Honoria och Daniel Smythe-Smith, och pianist i kvartetten (även om hon blev akut jättesjuk-host-host senaste årsframträdandet och tyvärr tyvärr inte kunde vara med)(fast dagen efter hade hon blivit frisk)(eller egentligen någon timme efter)(hehe).

Den ska bli hennes ende och rätte är Hugh Prentice, han som vi (precis som Sarah) redan träffat i bok 1 och 2 i serien. Det var Hugh som duellerade med Daniel Smythe-Smith den där ödesdigra morgonen som ledde till både jätteskandal och till att Hughs ena ben för alltid är förstört.

Men att det ska bli just Hugh som blir Sarahs drömprins borde vara rätt omöjligt - när boken börjar hatar hatar hatar hon honom på sitt allra mest dramatiska vis. Sarah är nämligen av den dramatiska typen. Och Hugh gillar inte henne, eftersom hon är just av den dramatiska typen som "alltid använder för många adverb när hon pratar". 
Varför hon hatar Hugh? Jamen, självklart! Hugh utmanade Daniel på duellen som ledde till JätteJätteSkandalen som tvingade Daniel utomlands. Men den tvingade också hans syster och kusiner till att avbryta sin säsongsdebut och åka hem till landet. Sarah missade alltså en hel säsong! Och hon vet att det den säsongen var 14 lämpliga män som gifte sig. Hon hade kunnat få en av dem! Och nu är hon fortfarande ogift, och det är alltså helt logiskt Hughs fel alltihop. Alltså hatar hon honom. 

Det där ska alltså förändras. Jag blir inte helt klok på exakt hur de övergår från att avsky varandra till att drömma erotiska drömmar om varandra, det liksom bara sker på någon bladvändning och är inte helt övertygande. Men, OK, när de väl är kära i varandra och ger sig ut på midnattspromenader (som Hugh får ont i benet hela dagen efter) så är det bra och kärlekspirrigt och jag gillar läsningen. Gillar ända tills Hughs far, den hämndgirige och onyanserat onde markisen Ramsgate blir fullständigt prillig och börjar med människorov. Eller, fullständigt prillig verkar han ha varit ända sedan sin egen födelse, men han har liksom ondskats i bakgrunden förut. Nu tar han tag i handlingen och det blir dramatik, och det blir verkligen inte bra. Skämskudde-uselt faktiskt. 

Men, som sagt, mittenpartiet här när Hugh och Sarah börjar bli kära i varandra, det gillar jag. Så jag läser nog fjärde och sista boken i serien också vad det lider.

Titel: Summan av alla kyssar
Serie: Smythe-Smith-kvartetten #3
Författare: Julia Quinn
Originaltitel: The Sum of All Kisses
Översättning: Anna Thuresson
Utg år: 2022
Förlag: Lovereads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar