söndag 16 mars 2014

Barnhemmet - en eländesthriller


Eländigt och hemskt är bara förnamnet på hur barnen har det på Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn. Bilden ovan är tagen från bokens baksida, och skildrar ganska precis känslan man får av att läsa om barnen och lärarna på barnhemmet – bistert, strängt, hopplöst och trist.

En del barn har föräldrar som alla verkar ha placerat dem där för att de ska lära sig veta hut eller bara vara ur vägen. Men ganska många barn har inga föräldrar alls, och de avundas dem som trots allt får besök av sina föräldrar då och då (även om besöken mest verkar gå ut på att sucka besviket över sina misslyckade barn eller skälla ut dem efter noter för att de fortfarande inte har blivit älskliga/ståtliga/lyckade).


Ingen enda vuxen verkar vara på barnens sida. Inte någon! Inte någon av lärarna där den ena är elakare än den andra (ja, även den som allra först verkar snäll), inte skolans övriga personal (trädgårdsmästaren är ett under i elakhet) och definitivt inte föräldrarna (när de behagar dyka upp). De enda som står på barnens sida är barnen själva.

Så när det hemska händer att det i allt elände till och med börjar försvinna barn spårlöst från barnhemmet – ja då är det barnen själva som måste lösa deras försvinnanden. Dels för att de verkar vara de enda som bryr sig (lärarna rycker mest på axlarna eller kommer med urfåniga bortförklaringar och föräldrarna lyssnar överhuvudtaget inte på vad barnen säger), dels för att det kan vara de själva som försvinner nästa gång.


Omslaget på Barnhemmet signalerar spökerier och ”läskig bok”. Läskig är den, men det är just det där med barnens utsatthet och vedervärdiga tillvaro som är läskigast. Spökerier blir det inte, men nagelbitande otäckt och spännande ändå. En thriller för barn. Dock inte helt lättläst eftersom det är ganska många barn på det där barnhemmet och vi får allas olika berättelser och bakgrunder. Namnen yr friskt ett tag men en bit in i boken har man lärt sig dem rätt bra. Jag gillar den här.

Titel: Barnhemmet
Författare: Cecilia Lidbäck
Illustrationer: Robert Vallmark
Utg år: 2013
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 10-15 år

Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar