måndag 17 mars 2014

Nu ska det läsas Brandon Sanderson

Ända sedan jag läste de tre avslutande böckerna i Wheel of Time, de som inte Robert Jordan själv skrev (eftersom han hade ett rätt giltigt skäl - han var död) har jag varit sugen på att läsa något av Brandon Sanderson. Det var ju han som fick det nästan omöjliga uppdraget att avsluta Jordans mastodontverk. Visst skrev Sanderson en fortsättning på Jordans arbete, utifrån hans utkast och anvisningar - men det kändes ändå som en ny ton i böckerna, och en ton jag gillade mycket.

Nu är det dags! Efter att ha läst en hel del om Sanderson på diverse bloggar etc har jag fattat detta: 1. karln är otroligt produktiv - han bara spottar ur sig tjocktjocka böcker, men 2. han är (till skillnad från vissa herrar Jordan, Rothfuss och inte minst Martin...) mycket strukturerad och avslutar faktiskt sina serier inom en överskådlig tid. Och 3. de flesta verkar gilla det mesta han skriver.

Så jag fick en hel del beslutsångest. Så många böcker och serier att välja mellan...och alla verkar bra. Vilken ska jag börja med?

Det fick bli The Mistborn trilogy. Har nu precis packat upp dem ur paketet och klappat lite på dem.

Samtidigt upptäckte jag att vi har en ungdomsbok (eller kanske mer för 10-15, vet inte än) av Brandon Sanderson på biblioteket där jag jobbar: Alcatraz versus the Evil Librarians. Det är jag själv som har köpt in den för några år sedan (givetvis på titeln - en sådan titel måste bara biblioteket ha anser jag) men sedan glömt att vi hade. Bara inledningen lockar mig till läsning:
"So, there I was, tied to an altar made from outdated encyclopedias, about to get sacrificed to the dark powers by a cult of evil Librarians". Måste ju läsas, eller hur?


Så nu ligger böckerna hemma i min hylla och gör mig tokig av läslängtan. Ska bara klara av de sista fyrahundra sidorna i A Storm of Swords av George R.R. Martin först.

Jag har inte tid att jobba, faktiskt. Kan någon sponsra min läsning lite, tack? "Snälla Carolina - vi vill så gärna höra vad du tycker om den här högen med fantasyböcker så vi betalar dig lön i fyra månader för att läsa dem". Typ något sånt.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också bäst om de böcker som Sanderson skrev åt Jordan och har länge tänkt läsa Mistborn. Ska bli intressant att läsa vad du tycker om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hoppas du läser dem snart så att vi kan jämföra vad vi tyckte.

      Radera