onsdag 12 mars 2014

Djävulsstjärnan - Hole, Hasselhoff och en seriemördare

Jag har två problem med Harry Hole-serien. Det ena är hans drickande. Ja, jo, jag vet, "ensamlevande polis med alkohol- och relationsproblem" är en så allmänt vedertagen deckarstereotyp så att jag nästan misstänker att den är inskriven i någon slags handbok för deckarskrivande. Men jag gillar inte att läsa om när han dekar ner sig. Jag vill inte läsa om alla dessa genomklappningar tillsammans med herr Beam, alla dessa öl på sunkiga hak, alla dessa uppkastningar och huvudvärkar.

Det andra är denne eländige Tom Waaler som har fått husera fritt i Rödhake, i Smärtans hus och så nu i Djävulsstärnan. Hur länge ska karln få gå runt med sitt iskallt vackra leende och sin David Hasselhoff-(bluääärgh...)kropp och göra onda och elaka saker? Tre böcker är alldeles på tok för länge. Hole borde ha satt p för hans ondsinthet redan i Smärtans hus.

Men jag kan faktiskt helt förlåta Nesbö (nä, jag orkar inte klydda (skånskt bra ord) med att försöka klippa in det där norska ö-et i texten den här gången) dessa mina problem med Holeböckerna, för karln kan ju få till en sanslöst bra och spännande story. Djävulsstärnan, t ex. Inte går det att sluta läsa den, inte. Nesbö låter släppa lös en seriemördare i Oslo, komplett med ritualer kring mordplatsen (stjärnformad röd diamant på offret och ett avhugget finger), katt- och råttalek med polisen och total galenskap som motiv för morden.

Hole får sparken från jobbet, men korkar trots det tillfälligt igen herr Jim Beam och ger sig med sin egen listighet ut på jakt efter mördaren. Han måste samarbeta med....(*läskig bakgrundsmusik*) Tom Waaler. Och hur ond Tom W än är så är han en duktig polis, som när utredningsarbetet kommer igång faktiskt nästan verkar snäll och trevlig. Men jag skulle aldrig lita på ens David Hassel(bluuääääärgh...)hoff, än mindre på Waaler, så jag bara väntar på att han ska visa sitt rätta, elaka jag. Vilket han förstås gör snart nog.

Titel: Djävulsstjärnan
Serie: Harry Hole, bok 5
Författare: Jo Nesbö
Orginaltitel: Marekors
Översättning: Per Olaisen
Utg år: 2004
Förlag: Forum
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar