fredag 7 mars 2014

Jesus, dieter och kristallterapi....never!

Inspirationen till den här veckans jerka har Annika hämtat från The Guardians artikel Which book will never be find on your shelves?

Och jag tänkte först att det skulle bli svårt att svara eftersom jag läser så många olika slags genrer och trivs med både huggande namngivna svärd i fantasy, smäktande pirrande kyssar i romance och gnäll över oförstående föräldrar i böcker för barn i tolvårsåldern. "Poesi!" tänkte jag, "det läser jag aldrig". Men sen kom jag på att jag ju har ett flertal diktsamlingar där hemma, som jag dessutom faktiskt går och tittar i ibland så där när jag letar efter en bra strof jag tycker om.

Men sen kom jag förstås på de där böckerna jag inte ens reflekterar över att de finns, än mindre någonsin funderar på att vilja läsa eller äga själv: självhjälpsböckerna och new age. 10 steg till ett effektivare liv. Bli smal och lycklig med 5:2. Läs den här boken och ditt liv kommer att förändras. Kom till ro med färgatvattenterapi. Inga sådana böcker kommer någonsin att hamna i mina läshänder eller i min bokhylla.

Och så de här: böcker med ett kristet eller med något annat religiöst budskap. Jag är i det närmaste militant ateist, om det finns något som heter så, och jesus-grejs kommer inte in i mitt hus. Punkt.

25 kommentarer:

 1. Hear hear! Jag håller med till 100%

  SvaraRadera
 2. Det intressanta är ju att om man förklär de där självhjälpsböckerna lite så blir de ju hyllade som attans. En av de mest överskattade böckerna jag nånsin läst är Alkemisten av Paolo Coelho, och den är ju i princip en skönlitterär "hitta din inre indian". Den boken är ju en sån som folk går upp i brygga för att de tycker att den är så bra och har sålt ofantliga mängder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad gör du?! Klankar du på "Alkemisten"??? Är du medveten om att du nu kommer att få mängder av ilskna litteraturvetare/litteraturälskare/litteraturförståsigpåare efter dig? Skaffa skyddad identitet och skyddat boende pronto!!

   Radera
 3. Diet-böcker sätter jag gärna stopp för. Men vad det gäller religion så ser jag det som historisk kunskap, så dessa böcker kan vara okej för mig (om de inte prackar på mig en tro av något slag, vill säga).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men böcker som handlar om religion som vetenskap tycker jag är intressanta - de förklarar så mycket av historien och varför människor handlar som de gör. Det är just det där andra - böcker som har det religiösa budskapet, som vill få mig att tro på någon gud eller något högre väsen, precis som du säger "pracka på mig en tro av något slag". Det är dem jag inte vill ha.

   Radera
 4. Kunde inte instämma mer om självhjälpsböckerna ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte vara många som vill ha dem i sina hyllor?

   Radera
 5. Håller med. Hur är det på skolbibblan då? Ett F-2 bibliotek var när jag tog över det proppat med böcker om Jesus. Inte neutrala böcker eller lärobäcker, bara en massa massa MASSA bilderböcker med kristna budskap illustrerat med söta akvareller.

  ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. På skolbiblioteket kan jag ju inte vara lika militant ateistisk... Men jag tycker faktiskt inte att de där söta kristna-budskap-med-akvareller hör hemma där heller. Det finns ett fåtal kvar där jag jobbar, men mest sådana som faktiskt illustrerar någon biblisk berättelse typ Noaks ark eller Jona och valen. Ska vi ha såna böcker på biblioteket ska vi precis lika mycket ha söta bilderböcker med akvareller som pratar om Muhammeds liv eller om hinduiska gudar. Men det har vi inte.
   Däremot efterlyser jag fler böcker om religion skrivna för yngre barn, på ett vetenskapligt och lättfattligt sätt.
   Åh, dessa gulliga akvarell-böcker....BTJ-häftena är fullständigt proppade med dem, och bibeln-för-barn, och andra böcker med ett tydligt kristet budskap. Vem köper egentligen alla dessa böcker?

   Radera
 6. De där new age-böckerna är inget jag heller vill ha, men har läst några i utbildningssyfte. De är hemska!

  SvaraRadera
 7. Jag har några självhjälpsböcker, men inte av den flummiga sorten utan de är mer nischade (om ätstörningar och dylikt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev du hjälpt av dem, då? Alltså, kanske inte rent handgripligen men för själen, liksom??

   Radera
 8. Ett litet tips...prova Mormons bok! Har nog sällan skrattat så mycket som när jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mormons bok...oh my! Det känns lite som ett koncentrat av allt det jag inte tycker om.
   Faktiskt hade vi ett ex av Mormons bok hemma när jag var liten. Mina föräldrar var definitivt inte religiösa men jag tror de hade släppt in några såna där frälsarmormontyper någon gång och blivit påprackade att köpa en bok. (de var väldigt unga föräldrar...;) ) Men jag har inte läst den.

   Radera
 9. Jag gillar egentligen inte någon/något som försöker pracka på mig en åsikt, det spelar ingen som helst roll vad det gäller. Ge mig bara fakta så kan jag tänka själv :)

  SvaraRadera
 10. Självhjälpsböcker och dietböckerna kommer inte flytta hem till mig.

  SvaraRadera
 11. Jag har nog alla de böckerna hemma men däremot ligger de inte vid mitt nattygsbord.
  Mia

  SvaraRadera
 12. Religiösa böcker kommer nog inte hit heller.

  SvaraRadera
 13. Självhjälpsböcker avstår även jag ifrån!

  SvaraRadera
 14. Jag har samlat på mig mina böcker under drygt 40 års tid, så det mesta kan finnas där. Mamma (ateist) köpte ibland böcker av Jehovas vittnen, med råd till ungdomar, som hon sen lämnade över till oss barn... De var rätt kul att läsa i, om inte annat för att se hur många av råden jag ständigt bröt emot... Men Harlequinböcker finns inte i hyllan, de jag läst har jag slängt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Harlequin är ju inget man läser om, precis :) De är lite som snacks - njutning för stunden.

   Radera