lördag 8 mars 2014

Ondskefull grevinna får lära sig veta hut

Grevinnan med den svarta masken är en lättläst och spännande mellanåldersbok av Peter Gotthardt. Han brukar skriva bra för 9-12-åringarna, till exempel fantasyserien Alvdrottningens riddare. Men detta är inte fantasy. Här spökar det, och riktigt elaka spöken handlar det om också.


Tvillingarna Ida och Simon är på bilsemester med sina föräldrar i Italien. Via slingriga bergsvägar har de lyckats hitta den lilla staden Ravia där de stannar några dagar. På klippan ovanför Ravia ligger en gammal borg med ett högt fyrkantigt torn. Den har legat där så länge som Ravia har funnits, och slottsherrarna (och -damerna!) har förstås styrt och ställt med Ravias befolkning.
En av dem styrde och ställde alldeles förfärligt mycket – grevinnan Silvia. Hon var ond, hon. Förtryckte, plågade, beskattade och red ner folkets åkrar på sina falkjakter. Till sist var hon så ond att Ravias folk fick nog, gjorde uppror och högg huvudet av henne.

Men man hugger inte huvudet av en ondskefull person så där bara. Givetvis går hon igen på borgen. Och hon är ute efter barn. Det har försvunnit barn från trakten under åren som gått, tydligen, fast det talas väldigt tyst om det där.

Fast nuförtiden tror man ju inte på sånt där vidskepligt tjafs. Borgen är omgjord till ett museum över gamla tider, med utställda vackra klänningar och urmodiga vapen. Ida, Simon, mamma och pappa går förstås dit på ett besök – men hinner i princip bara börja beundra klänningarna när Ida spårlöst försvinner. Det är den där ondskefulla grevinnan Silvia som har varit framme igen, fast hon har varit död i många hundra år och verkligen borde ha lugnat ner sig.

Detta är både spännande och läskigt. Jag gillar verkligen miljön, och jag gillar Silvia-historien. Lättläst är det också – jag läste ut boken på någon timme själv så jag hoppas att barn som har svårt att läsa en hel bok gillar och klarar av den här. Min enda invändning är slutet som jag tycker blev lite rumphugget – varför inte liksom gotta sig mer åt när ondskan besegras och alla är lyckliga och glada?

Titel: Grevinnan med den svarta masken
Författare: Peter Gotthardt
Illustrationer: Mårdøn Smet
Orginaltitel: Grevinden med den sorte maske
Översättning: Carina Gabrielsson Edling
Utg år: 2013
Förlag: Bokförlaget Hegas
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar