fredag 25 november 2016

Jakten på julen

Den här är så fin på framsidan! Jag älskar Chris Moulds illustrationer, och jag läste nyligen en bok av Matt Haig som jag tyckte om så den här boken plockade jag bums med mig hem från jobbet när jag packade upp den ur lådan med nya böcker förra veckan.

Men tyvärr blev jag rätt så rejält besviken på den. För det första förvandlas Matt Haig från den smarte och rolige författaren som skrev filosofiska funderingar om oss människor för vuxna i den boken jag läste av honom till en så typisk Nu-Ska-Jag-Skriva-För-Barn-Och-Då-Måste-Jag-Anlägga-Ett-Hurtigt-Och-Åh-Så-Roligt-Tilltal-författare. Det blir så flåshurtigt ansträngt att jag blir helt trött efter bara några kapitel. Fånigt blir det också. Varför tror en del att de måste skriva på det här sättet för att det ska kunna tilltala barn?

Inte gillar jag storyn särskilt mycket heller. Nikolas fattiga pappa skogshuggaren ger sig av mot den kalla norden för att skaffa bevis för att det finns alver. Gör han (och sällskapet han färdas med) det så väntar en belöning. Pappan kommer inte tillbaka, och Nikolas ger sig ensam i väg för att hitta honom. På vägen och genom boken kommer han att på olika sätt plocka upp alla attribut som den typiske Father Christmas omger sig med: flygande renar (varav en med röd mule), en släde, en röd mössa och så vidare. Så småningom är det alltså Nikolas som blir Father Christmas (nä, skriver inte jultomten, för det är alltså den där glittriga killen i Cocacolareklamen han blir. Typ. )

Tyvärr är det inte ens Nikolas utveckling till tomte som tar mest plats i boken (det sker lite summariskt i slutkapitlen som mest är som en epilog), utan det faktum att han hittar alverna och hjälper dem att förändra sitt samhälle som har drivits in i något väldigt marknadsstyrt, framgångsinriktat och egoistiskt. Ganska mycket av det som händer hos alverna känns mest som att det är kul för vuxna i stället för de barn som väl målgruppen ändå är tänkt att vara. Visst - man kan tänka sig att läsa den här som högläsning och då kunna förklara alvernas liv och samhälle - men jag tycker inte den håller som högläsning heller pga för tunn story.

Så, nej. Trots fin framsida faller Jakten på julen platt för mig.

Titel: Jakten på julen
Författare: Matt Haig
Illustrationer: Chris Mould
Utg år: 2016
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar