onsdag 9 november 2016

Vad ska vi köpa för gruppläsningsböcker?

Idag fick jag en trevlig arbetsuppgift - en av lärarna på högstadiet kom in på biblioteket och meddelade att hon fått godkänt av rektorn för att köpa in flera klassuppsättningar skönlitteratur för högstadiet. Vilka skulle vi köpa, undrade hon? Jag mailade henne en lista. Klart ni vill veta vilka? Klart ni vill! Jag klipper helt enkelt in mailtexten här i sin helhet: (vissa blogginlägg går smidigare att skriva än andra...)

"Här är då listan med titlar som skulle kunna köpas som gruppuppsättningar för högstadiet. Jag har mer kollat efter lite nyare böcker som inte så många har läst (och såklart de bästa :)) snarare än att kolla efter om de finns i pocket. De flesta titlarna funkar för hela högstadiet, men jag har ändå skrivit vilka jag tror de skulle kunna funka bäst för:

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Förra årets augustprisvinnare är förstås ett måste. Relativt lättläst men med ett innehåll som verkligen är fint att ha diskussioner kring. Till 9or och kanske 8or.
Finns i pocket.

Jack av Christina Lindström
Både rolig och med tänkvärt innehåll – en av årets bästa ungdomsböcker, om hur gymnasiekillen Jack lär känna sig själv, blir kär i fina Freja och får konfrontera sitt förflutna. Till 9or (möjligen 8or).

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Mot bakgrund av Kirunas förestående flytt handlar det om vardagsliv för en ung tjej, med rädslor, kärlek, familj och allt. Den här tror jag funkar till alla tre årskurserna.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld
Malmö, skateboard, jobbiga föräldrar och könsidentitet, fast utan pekpinnar :) Den här tänker jag 7or och 8or kan läsa.

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson
Barnen känner till författaren eftersom hon skrivit skräckböcker som lånas flitigt. Den här är helt ny men är inte en skräckbok, mer om vänskap, döden och sorg. Till 7or, möjligen 8or.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell
Fantastisk bok om kärlek, vänskap och utsatta barn. Vartannat kapitel berättas av Eleanor, vartannat av Park. Funkar fint till 8or (alla 8or i Svedala kommun läste den härom året i ett Skapande skola-projekt) men även 9or. Finns i pocket.

Svensk synd av Martin Jern
Spännande, utflippat och roligt om Otto och hans mamma som på flykt undan en misshandlande pappa kommer till Ryda, ett samhälle mitt i Småland där alla verkar tillhöra någon mystisk sekt. Högstadieliv, mord och absurditet. Till 8or och 9or. Finns i pocket.

8 saker du aldrig skulle våga av Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg
Om några tjejer i nian som utmanar varandra att göra pinsamma saker, typ köpa kondomer på ICA eller gå till skolan i kortkort utan trosor. Först bara skämmigt roligt men så småningom farligt. Tjejerna är rätt mycket stereotyper (vilket jag inte gillar) men här finns mycket att prata om, plus att den här boken brukar lånas och uppskattas av både killar och tjejer. Risk för att några har läst den redan, dock. Till 8or och 9or.

Lycka till!"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar