lördag 12 december 2015

Bloggare för medmänsklighetIdag ingår jag i en grupp. Den här gruppen av människor har det gemensamt att de är bloggare, och att de idag vill skriva om medmänsklighet och värme på sina bloggar. Hela dagen - nej hela dygnet turas vi i gruppen om att blogga om medmänsklighet, och tillsammans blir vi förhoppningsvis till ett litet ljus i mörkret.
Hela schemat över bloggare med länkar hittar du här hos Kulturkollo.

När jag skriver det här har jag precis varit ute i skogen och sprungit, och i hörlurarna har jag haft Mark Levengood som läst ur sin Sucka mitt hjärta men brist dock ej. Och vad kan jag nu annat göra än att rekommendera alla till att lyssna på den, och hans andra böcker fulla med klokheter, om jag vill göra världen till en lite bättre och varmare plats? Med massor av humor säger han gång på gång till mig, med mängder av olika varianter:

- Alla är olika, men alla är duktiga på något och alla behövs, och tänk så tråkigt det vore om inte olikheter fanns.
- Lyssna på dina medmänniskor. Möt dem. Se dem. Säg att "den där skjortan är snygg, är den ny?" eller att "du klär i den där färgen", eller att "vad glad du ser ut i dag, är det något särskilt eller bara en bra dag?" Eller våga fråga hur det är, om du ser att någon annan inte verkar må bra.
- Döm aldrig andra utan att ha en aning om vilka de är eller vad de har för livshistoria...

...allt sagt på ett oändligt mycket roligare och intressantare sätt än jag har framställt det här nu. Och med knorrar. Att lyssna på Mark Levengood är balsam för din själ och bränsle för din hjärna och ger dig en rejäl funderare över vad vi människor är och hur vi är mot varandra. Och över livet.
6 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt aldrig lyssnat på Levengood, men han ska få följa med mig på gymet i fortsättningen. Bra tips!

  SvaraRadera
 2. Det blir en extra dimension när man hör Mark läsa sina texter själv. De är verkligt fina som ljudböcker. Jag älskar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir det - han har en fantastisk berättarröst!

   Radera
 3. Ja det är ju i vår vardag som det är allra viktigast att visa medkänsla. Det är där det börjar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ofta där vi har en chans att göra något. Lyran skrev ett inlägg i dagens stafett med Dagermans dikter, (http://www.lyransnoblesser.se/2015/12/medmanniskan-stig-dagerman.html)
   och det är precis så:
   Jorden kan du inte göra om.
   Stilla din häftiga själ.
   Endast en sak kan du göra:
   en annan människa väl.

   Radera