onsdag 18 maj 2016

Billie - Avgång 9:42 till nya livet

Billie kan inte bo med sin mamma längre, mamma klarar inte riktigt av det där med livet och maten och ansvaret och rutinerna, eller att ta hand om sig själv och sin sjukdom. Eller om Billie. Så Billie får flytta ifrån mamma i Stockholm och bo med en fosterfamilj i Bokarp, ett litet samhälle ett antal timmar bort. (nordväst-ish? även om Bokarp inte finns får jag mellanSverigekänsla av det) Fosterfamiljen består av mamma Petra, som är präst, pappa Mange, som har tunn hårtofs och en lätt besserwisserattityd, Alvar som bara ser ner i marken och Tea som spelar in sminkvideos i smyg. Och så består den av iskyla, fasta rutiner och regler, tystnad, och korta utbrott av påklistrad glättighet.

Billie undrar över all kylan, förundras över de märkliga reglerna, men anpassar sig så gott hon kan. I skolan försöker hon med jämnmod umgås med alla de flockar av barn som vill bli kompis med henne, fast hon egentligen är en sån som klarar sig utmärkt bra på egen hand.

Och hon blir en katalysator, eftersom hon frågar saker och får andra att se sig själva, och det kommer förändringar, både till familjen och till klassen. Samtidigt verkar det som om hon själv får lite mer fotfäste i tillvaron.

Jadå, jag kan se att det här är en bra bok, välskriven och med ett fint budskap. Men jag blir lite trött på Billie. Hon är så hiiiimla öppenhjärtigt klok, och hon förstår sig så otroligt bra på människor - varför de uppför sig som de gör, hur de mår, vilka masker de tar på sig... ungefär som en vis gammal människokännare på sisådär nittiotre år som i hela sitt liv mött människor med problem. Men hon är tolv, och hur fritt än hennes liv varit fram tills nu och hur mycket ansvar hon än har fått ta för sig själv och sin mamma så tror jag inte på att hon kan läsa av andra människor och vara så medkännande med dem som hon är. Än. Så jag blir rätt trött på henne. Ändå är det rätt mysigt att läsa om hur Billie, tolv på utsidan och nittiotre på insidan, förlöser familjen Persson i Bokarp.


Titel: Billie - avgång 9:42 till nya livet
Författare: Sara Kadefors
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar