tisdag 3 maj 2016

En Myras liv

Åh, så många bra barnböcker jag läser just nu! Den här är en av dem - en av de bästa jag läst på länge till och med. Jag hoppas att många lärare i förskoleklasserna hittar den här som högläsning, och föräldrar till sexåringar, och alla andra föräldrar också för den delen. Eller barn som har lärt sig att läsa själva och fixar en hel kapitelbok och känner igen sig i Myran fast de kanske har hunnit börja tvåan eller så.

För det här är så bra om en sexårings liv, vardag, lekar, kompisar och oroliga funderingar. Korta kapitel, fina illustrationer och så mycket igenkänning!

Det är lekarna i skolan, till exempel Myrans och bästisen Hennys Snajgelländ (en snigelvärld, fast med ett häftigare namn, "något som låter mer som Star Wars eller Spiderman"...). En snigel är större än de andra och får vara Chefen, två av sniglarna tvingas vara kära i varandra och dela hus (fast de jäklarna är otacksamma och rymmer hela tiden och verkar inte det minsta kära i varandra konstigt nog). Precis ett sånt snigelland hade jag och en kompis när jag gick på lågstadiet. Vi hade det i en stor tvättbalja, och de sniglarna var precis lika otacksamma för alla våra vedermödor och rymde hela tiden de också.

Det är Diego som flyttar in i Myrans hus och som på något sätt är OK att leka med hemma men inte i skolan. Det är komplicerat, sånt där. Komplicerat är också Diegos förhållande till sin cykel.(igenkänning! igenkänning! fast nu handlar det om min son och hans snåriga väg till cyklandets konst)

Och så har vi då det där oroliga, det som gör ont i Myran-magen. Det är att hans föräldrar bråkar allt mer. Även om de gör det på engelska. Så dumt - Myran hör väl hur osams och skrikiga de är även om de säger elaka saker till varandra på ett annat språk. Särskilt eftersom det är ett annat språk och Myran då såklart fattar att han hålls utanför.

Bra, bra, bra bok!


Titel: En Myras liv
Författare: Linn Gottfridsson
Illustrationer: Emma Adbåge
Utg år: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-9 år, och som högläsning från ca 5 år.

2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips, kanske kan den passa mina små kycklingar. Ska kolla på biblioteket. :-)

    SvaraRadera