fredag 6 maj 2016

Zombiefeber

Det här är mer spännande än otäckt, tycker jag. (Ja, ja, klart jag inte är i målgruppen, men har helt förutom det aldrig tyckt att zombier är så där värst läskiga - min skräck har alltid varit mer vampyrer och spöken. Zombier är liksom så... släpiga? Slafsiga? Sönderfallande?)

Men bra det. Det kan behövas skräckböcker för barn som är just mer spännande än skräckiga, för det är en hel del barn som vill läsa lagom skrämmande böcker, som inte egentligen vågar eller fixar läsa de där allra läskigaste (hej Mylingen).

Herbert bor med sin farfar, och det där är egentligen ett större problem än zombiefebern. Herbert och farfar tycker mycket om varandra, men farfar börjar bli åldrig och har nyligen drabbats av någon slags stroke. Han klarar inte riktigt av det praktiska hemma, utan det är Herbert som sköter det mesta av inköp, matlagande, trädgårdsarbete, städning och till och med att betala räkningar och sånt. Och det där går inte för sig enligt "de från kommunen" som tycker att Herbert är alldeles för liten för ett sådant ansvar. Han är bara tolv. De vill att han ska flytta till ett fosterhem, och Herbert är mer rädd för att de allvarliga människorna från "kommunen" ska komma än något annat. Farfar är den enda han har i hela världen.

Eller, ja, han har sin bästis Sally också. Kommer kommunmänniskorna för att hämta Herbert så tänker han och Sally rymma. De har redan ryggsäckarna packade. Först ska de bo i sitt hemliga krypin i den gamla kvarnen, sedan får de se.

Och det är det där hemliga krypinstället i kvarnen som blir deras räddning nu när Eldsala verkar invaderas av först getingar och värme, sedan av zombies. En efter en blir människorna i Eldsala drabbade av zombiefebern, och får då röda ögon, blek hy och en stor längtan efter blod. Först verkar de nöja sig med smådjur som kaniner, men när den verkliga blodtörsten sätter in är det nog mest människoblod de vill ha ändå.

Fortsättning följer - Zombiefeber är första boken i en trilogi.

Titel: Zombiefeber
Författare: Kristina Ohlsson
Utg år: 2016
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar