måndag 16 maj 2016

Simply Unforgettable

Jag har haft ett svep med alldeles utmärkt barn- och ungdomslitteraturläsning, men hade plötsligt akut behov av lite romance, så det blev en kort avstickare till Mary Balogh innan jag återvände till barnböckernas allvarliga värld.

Det här är första boken i the Simply-Quartet som är fyra böcker där de kvinnliga huvudpersonerna alla är lärare på en flickskola i Bath. (som för övrigt i hemlighet finansieras av lady Freyja Bedwyn, som någon slags botgöring för alla de guvernanter hon som yngre drev till vansinne...)

Först ut är Frances Allard, som bestämt sig för ett stilla lärarinneliv i skymundan efter att ha varit med om någon slags Oerhört Skämsig Skandal i London för några år sedan. Vad den skandalen gick ut på får läsaren reda på ganska sent i boken, men det är den som gör att Frances absolut inte kan gå med på att vara kär i hjälten, Lucius Marshall, viscount Sinclair, fast det är så uppenbart hur himla fint de passar ihop och hur himla kära de är i varandra redan på sidan tjugo eller vad det nu är.

Första gången Frances träffar Lucius skäller hon ut honom efter noter. Han borde steglas, kokas i olja och vändas ut och in på och allt vad det är hon tänker sig att han borde utsättas för inom en snar framtid. Grejen är nämligen den att det är snöstorm, dålig sikt och de är bägge ute och reser i varsitt häst- och vagnekipage, men Frances kusk kör långsamt och försiktigt medan Lucius kusk drar på lite, och kör om på den smala vägen. Precis som vilken nutida fartdåre som helst. Lite längre fram på vägen hamnar Frances ekipage pinsamt nog i en snödriva, och Frances får finna sig i att bli utdragen ur vagnen av den där jobbige typen i vagnen som nyss körde om henne. Klart han får veta att han lever!

Det är roande, men det är absolut inte en av de bästa Balogh jag har läst. Det börjar bra, med snöstormen och den påtvingade gemensamma vistelsen på något sjabbigt värdshus, men sedan blir det ganska segt när det enda hindret för Den Stora Kärleken är att Frances bara säger nej, nej nej och åter nej. Detta till trots kommer jag garanterat att läsa om när de andra tre fröknarna på flickskolan hittar sina enda och rätta kärlekar. Snart!

Titel: Simply Unforgettable
Serie: The Simply Quartet #1
Författare: Mary Balogh
Utg år: 2006
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar