måndag 28 maj 2012

Spökhistorier från den mörka tunneln

Spökhistorier från den mörka tunneln av Chris Priestley

Priestley har skrivit två liknande spökhistoriesamlingar: Onkel Montagues spökhistorier (läs här vad jag skrev om den) och Spökhistorier från det svarta skeppet (läs här vad jag skrev om den). Den här är den av de tre som kom ut sist och är i mitt tycke den svagaste av dem tre. Ramberättelsen är inte lika spännande och historierna drar åt väldigt olika håll och är inte riktigt lika vassa som i de två andra böckerna. Det är fortfarande en bra spökhistoriesamling, men har man inte läst de två andra så rekommenderar jag att man börjar med dem så man inte missar dem ifall den här inte är spännande eller läskig nog.

Robert ska åka tillbaka till sin internatskola efter sommarlovet. Och det ska bli skönt, tycker han märkligt nog. Jo, för hans styvmamma är så jobbig och överbeskyddande. Kramas ska hon göra också, jobbiga människa. Inte ens på perrongen dit hon följt honom för att vinka av honom vid tåget, inte ens där kan hon låta honom vara utan ska kramas. Precis när hon gör det så får hon ett varsel. Det får hon ibland - och också det tycker Robert är jobbigt. Hon överdriver nog bara, tycker han, eller hittar på för att få uppmärksamhet.  Varslet den här gången är att hon känner att Robert svävar i stor fara och att det handlar om en svart tunnel och en kyss innan tunneln. Robert försöker få slut på hennes trams, föser henne ifrån sig och går upp på tåget som nu anlänt.

Det blir snart fullt i Roberts kupé. Utom platsen mitt emot honom som förblir tom. Efter ett tag blir han sömning av tågets rörelser och ljud och slumrar till lite. När han vaknar så sitter det en helt vitklädd dam på den där platsen som var tom och han märkte inte alls att hon kom på tåget. Nu står tåget stilla, och det har stannat precis före en tågtunnel. Ingenting verkar hända. Ingen information kommer i högtalarna och de andra passagerarna i kupén sover djupt. De vaknar inte ens när Robert petar dem i sidan. För att förströ Robert medan de väntar på att tåget ska sätta igång så berättar damen i vitt spökhistorier för honom, den ena hemskare än den andra medan de andra i kupén bara snarkar vidare.

För vem? 10-16 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar