torsdag 12 juni 2014

Melin är liksom helt magisk


Mårten Melin har mutat in en alldeles egen del i svensk barn- och ungdomslitteratur: svensk urban fantasy för barn och yngre tonåringar. Det är Jävla Lucia där Satans dotter börjar i en vanlig högstadieklass, det är lättlästa böckerna om häxan Vera som har köpt sitt trollspö på e-Bay, det är framför allt böckerna om Skogsbingelskolan (Förvandlad, Jag är Love och Pixis bok) där barn med ”speciella egenskaper” går på en särskild internatskola i skogen utanför ett typiskt svenskt litet samhälle.

Melin tar alla möjliga magiska väsen, andar, spöken och oknytt både från svensk och annan mytologi och så låter han dem dimpa ner i svenskt vardagsliv med skola, kompisar, familj och första kärleken. Och han gör det med ett lättläst och bra språk och med mycket humor. Jag gillar det verkligen. Jag gillar när Amors son får problem med alla som vill vara ihop med honom, jag gillar när Melin kopplar ihop gamla svenska sägner som att ”bli bergtagen” med frånvarande föräldrar och vanliga fysiklektioner.

I Liksom helt magiskt får vi läsa tolv korta berättelser som alla är koncentrat av just sådan Melin-urban-fantasy. Alla tolv berättelserna har en trettonåring som huvudperson – men sen kan vad som helst hända. Här finns sjöjungfrur (eller sjö…män?), här finns troll, här finns läskiga barn som visar sig vara spöken ute efter hämnd hela bunten, här finns vodoo, här finns häxor som skyddar sina barnbarn, här finns en väldigt-nära-döden-upplevelse, här finns Amor (Loves pappa, alltså, fast lite medelålders sådär och körandes en nedcabbad sportbil. Han har dessutom bytt ut pilbågen mot pistoler vilket väl går sådär…).

Mina två favoriter måste bli berättelsen om älvan som smyger sig in i människopojkens sovrum (det är han som är trettonåringen i den här berättelsen) och raskt hånglar upp honom (Melin räds definitivt inte att skriva om sex för barn *tips: serien om Måns och Emma*), och berättelsen med ett Dr Jekyll och Mr Hyde-motiv. Åh, den är riktigt bra, och handlar om att kunna strunta i att vara snäll och ordentlig för en gångs skull och i stället få släppa lös allt det där man kanske drömmer om att göra men aldrig normalt skulle våga.

Läs den här själv, eller sätt den i händerna på något lämpligt barn i din närhet. Och om barnet sedan vill ha mer i samma stil – ja då står alla Melins böcker på hyllan i ett bibliotek nära dig.

Titel: Liksom helt magiskt - 12 berättelser
Författare: Mårten Melin
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år 


Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet.

2 kommentarer:

 1. Oh, spännande! Jag har funderat lite vad jag har läst som skulle fungera för killar i 9-12 år sålder, dvs den ålder då jag själv verkligen började läsa massor av böcker, och Melin låter ju väldigt lämplig utifrån vad du beskriver. Ska definitivt kolla upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Melin för dem! Börja med "Förvandlad" som är riktigt bra, och förutom jag skrev ovan får du inte missa "Amor anfaller", om en kille som blir kär i sin lillasysters kompis (mycket pinsamt).
   Prova även Flanagan/serien Spejarens lärling, första heter "Gorlans ruiner", väldigt omtyckta av killarna i den åldern. Och så förstås Jeff Kinney/serien Dagbok för alla mina fans.

   Radera