fredag 13 juni 2014

Nu vet jag vem patient 67 är


Den här boken skakade mig. Första tredjedelen verkar först bara vara en vanlig deckare, med två poliser som dels försöker leta rätt på en rymling från ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar, dels verkar försöka imponera på varandra (de har inte träffats förut) och på omgivningen med diverse manligt manliga revirpissningsmetoder. Jag läser på och undrar varför just den här boken ska vara så extraordinärt bra som jag har läst på bloggar att den ska vara. Men sen tätnar det och boken suger tag i mig. Och sista tredjedelen på boken innehåller en av de smartaste och läskigaste twister jag någonsin läst i en bok.

Wow!

När jag så hade förstått hur allting hängde ihop så var det absolut tvunget att börja läsa om boken från början igen. Så gör jag nästan aldrig! Men den här twisten ställde precis allting på ända och allt det som hände i början på boken ser man i ett annat ljus. Det är Så Himla Smart.

Och läskigt.

Men om jag tar det lite från början så har vi Teddy Daniels och Chuck Aule, federala sheriffer som på Shutter Island utanför amerikanska östkusten ska leta rätt på en kvinna som rymt från Ashecliffe Hospital. Detta sjukhus är både fängelse, med fängelsevakter, mur och elektrifierad taggtråd, och mentalsjukhus, med vårdare, sjuksköterskor och läkare.

Men utredningen går inte alls bra. Sjukhusledningen verkar inte vilja samarbeta, och Teddy och Chuck får inte tillgång till de patientjournaler eller personalakter som de skulle behöva. Inte heller verkar det som att personalen är riktigt ärlig när de förhör dem om hur det gick till när patienten ifråga rymde. Till sist känner de att här kommer de inte längre. De får återvända till fastlandet med färjan, och tillkalla hjälp från högre myndigheter som med mäktiga röster kan få sjukhuspersonalen att samarbeta bättre och vara ärliga – annars kommer ingen rymling någonsin att hittas. Men det verkar som att de får lugna sig några dagar med att återvända, för under natten ökar stormen som hela tiden kommit närmare ön till full orkan.

Och det är ungefär från det att Teddy och Chuck går ut på upptäcktsfärd på ön och orkanvindarna börjar bli livsfarliga som jag verkligen fastnar i boken och inte kan sluta läsa. Allt blir febrigt, diffust, sinnessjukt och farligt. Och så kommer då den där twisten.

Titel: Patient 67
Författare: Dennis Lehane
Orginaltitel: Shutter Island
Översättning: Ulf Gyllenhak
Utg år: 2010 (den här utgåvan)
Förlag: Bonnier Pocket
Köp den till exempel här eller här


Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet.

2 kommentarer:

  1. Åh! Den är så bra! Och nu när jag läser din recension så får jag rysningar i hela kroppen av obehag! Jag lyssnade på den som ljudbok och den kröp verkligen in under skinnet på mig. Och slutet är ju inte helt solklart, eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt, riktigt bra...! Och slutet är verkligen så mystiskt att jag fick börja om från början i boken igen.

      Radera