måndag 19 maj 2014

Att få visa upp tänderna första dagen i en ny klass

Jag skrev nyligen ett inlägg om de alltför fåtaliga men oh så välbehövliga ”mittemellanböckerna”, böckerna barnen behöver mellan börja läsa-böckerna och de tjockare kapitelböckerna. Vips och Drakula-klubben är en perfekt sådan bok. Dessutom är den rolig! Och dessutom faktiskt också rätt tänkvärd.

Vips, eller egentligen heter hon Vampyrella Drusilla von Drakula de Anden men alla kallar henne bara för Vips, är nyinflyttad från Transsylvanien. Nyinflyttad med allt det brukar innebära av osäkerheten i att börja en ny klass, hitta vänner och så där. Det som ställer till det lite mer för Vips än för en vanlig nyinflyttad tjej i tioårsåldern är att hon råkar vara vampyr. Hon är kritvit i hyn och har huggtänder. De andra skolbarnen skriker av skräck när hon först kommer in i klassrummet, men lugnar sig något när hon förklarar att hon bara dricker saft – inte blod. Helt bra blir det inte, för Magnus, klassens inofficielle ledare, bestämmer raskt att det inte är OK att vara vampyr och därför ska ingen vara med Vips. Punkt, slut.

Så bra då att Vips redan första dagen ändå blir kompis med Leyla. Leyla flyttade också nyligen hit ifrån ett annat land, så hon vet hur Vips har det tycker hon. Leyla följer med hem till Vips för att titta på hennes tama vampyrfladdermus. Hon tycker att Vips mamma och pappa är rätt läskiga och huset alldeles för fullt med spindelnät men trots det så finner flickorna varandra bra och fortsätter att vara kompisar.
Det behövs när Magnus och Oliver startar Magnusklubben där alla tvingas vara med, tvingas betala 100 kronor i medlemsavgift men där Vips och Leyla inte får vara med.

Det finns en serie börja läsa-böcker som jag älskar och som handlar om familjen Monstersson, till exempel Ett monster sover över. Väldigt roliga och knäppa är de, och med fantastiska illustrationer. Jag tänker att boken om Vips är alldeles perfekt att ge till de barn som tycker om familjen Monstersson men vill ha mer och svårare text. Sen blir det en bra bonus att Vips dessutom handlar om rädsla för främlingar och det som är annorlunda, och om att inte passa in.

Titel: Vips och Drakula-klubben
Författare: Sissel Dalsgaard Thomsen
Illustrationer: Rasmus Bregnhoi
Orginaltitel: Vips og Klub Dracula
Översättning: Carina Edling Gabrielsson
Utg år: 2013
Förlag: Bokförlaget Hegas
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 6-9 år

Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet.


2 kommentarer:

  1. Läste den för mina små förra veckan och vi tyckte om den alla tre. Den minste efterfrågade en uppföljning. Hoppas det kommer en!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hoppas jag också att det gör!

      Radera