onsdag 14 maj 2014

Nu har drakarna dansat färdigt

Nu sitter jag här med femte boken i A Song of Ice and Fire utläst och en bokbaksmälla som inte är av denna värld hängande över mig. Jaha? Jamen, han kan ju inte sluta boken där??? Bäste herr Martin - har du någon seriös tidsplan för när nästa bok ska vara färdig, egentligen? Va? Vavavava??

*sällar mig alltså till horden av väntande människor som undrar och längtar och suckar efter The Winds of Winter och A Dream of Spring*

Nu ska jag skriva en liten trudelutt om A Dance With Dragons. Det går inte att göra det utan att skriva spoilers. Man kan liksom inte ens nämna vilka personer som är med i den utan att detta spoilar för någon som inte vill veta att just dessa personerna fortfarande lever och har hälsan när det är så många andra som har dött.

Så, återigen: FET SPOILERVARNING. Detta inlägg läses bara av dem som redan har läst A Dance With Dragons och vill gråta lite i sällskap med mig.

I femte boken får man återigen träffa och följa dem som var så sorgligt frånvarande i A Feast for Crows:

Tyrion reser halvt medvetslös, asfull och kravlandes i sina egna spyor över The Narrow Sea, på flykt ifrån alla dem som vill åt hans huvud. Han reser på oerhört slingriga vägar österut, mot Danaerys Targaryen. Väldigt slingriga vägar och jag får nästan fnatt för att han liksom inte kommer dit jag anser att han borde komma fort nog. Och detta: Tyrion som narr-dvärg? Tyrion ihop med en dvärgflicka, utförandes narrkonster som att rida på en gris, slå volter och försöka få folk att skratta? Nej, nej, nej! Det är definitivt INTE så jag vill se Tyrion. Gah!

Jon bossar över the Wall och the Night Watch och tycker livet mest är en himla massa måsten, krav, olösliga problem, oresonliga kungar och folk som gnäller en massa utan att själva göra något åt saken. Välkommen till mellanchefs-livet, Jon Snow! Jon inser att allting borde gå ut på att skydda resten av världen från the Others och alla wights, och försöker smart nog ta hjälp av alla dessa wildlings som fram tills nu har varit fienden. Bra det. (eller inte...) Här finns en av mina favoritkaraktärer: Tormund Giantsbane, som jag gärna hade haft som huvudperson i en egen bok.

Danaerys? Ni vet hon med drakarna som i stor stil var på väg mot Westeros med en armé av frigivna slavar? Not so much längre. Hon erövrade staden Meereen - och där blir hon kvar. Ingen enda människa förstår varför hon sitter kvar där och är drottning. Drakarna har hon låst in i en håla för de började bli lite jobbiga. Eller, ja, en drake vägrade låta sig kedjas fast så han har flugit sin kos. Och Danaerys regerar och bekymrar sig för att alla som förut levde på slavar, slavhandel och slavslagsmål nu tycker illa om henne eftersom hon har förbjudit slaveri och frigett alla slavar. Snälla D - vad håller du på med? Fortsätt med det du höll på med i bok tre, tack så mycket.

Victarion Greyjoy åker båt. Han åker och åker. Målet är Danaerys och hennes drakar. Kommer han fram? Se avsnittet om Tyrion. Eller läs Odysséen.

Quentyn Martell är en dornisk prins, som också tycker att han ska resa till Danaerys och ta hand om hennes drakar. Om jag hade fått välja att ta bort en person ur de här böckerna så är  det nog han. Finns det någon som gillar att läsa om Quentyn Martell? Som blir förvånad över att han inte riktigt lyckas hela vägen?

Och, ja, så har vi syskonen Greyjoy: Theon och Asha. De lyckas inte riktigt heller hela vägen, tycker jag. De pulsar i snö och har ont i fingrarna (Theon) eller fotleden (Asha). Det är inte riktigt upplyftande att läsa om dem för det mesta känns totalt kört för dem. Även om de nu skulle kunna ta sig loss från snön eller vedervärdiga Boltons - var ska de ta vägen?

Men det här slutet på boken? Som jag gnällde över i början - nä, för han kan faktiskt inte bara sluta så här. Det är ju ingenting som har avslutats på något vettigt sätt whatsoever! Det är så många lösa trådar att man skulle kunna väva en matta av dem. Brienne/Jaime? Kung Stannis? Victarion? Skeppen till Hardhome? Danaerys matsmältningsproblem? Aegon? Cerseis frisyr? Sansa och Littlefinger? Aryas ansiktslyftningar? Typ 38 cliffhangers. Och en sjätte bok som nog kommer att bli färdigskriven samtidigt som Danaerys blir gravid igen:

"When the sun rises in the west and sets in the east, when the seas go dry and mountains blow in the wind like leaves, when my womb quickens again and I bear a living child "... this is when mr Martin will complete the last two books of A Song of Ice and Fire.

Titel: A Dance With Dragons
Serie: A Song of Ice and Fire, bok 5
Författare: George R.R. Martin
Utg år: 2011
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Vill också ha nästa bok - NU! Det har antytts på forum att Martin borde skriva mer på sin bok och mindre blogginlägg. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och på facebook har jag också sett folk som tjatar på honom. Men nu ska jag bli en av dem. Lås in karln i ett rum tills han har gjort vad han ska. Blogg? Socialt liv? Nej, nej.

      Radera