måndag 5 maj 2014

Dags för den blå eldens magi!

Alvernas rike är den fjärde boken i serien "Den eviga eldens magi". Jag trodde från början att detta skulle vara den sista boken i serien, men det var ju helt fel fattar jag nu. Alex och Corinthia är mycket riktigt i alvernas rike men man förstår att de har mycket kvar att göra innan världen är färdigräddad. Härnäst ska de dra iväg till havsalverna. Så minst en bok till? Och det är bara bra, för det här är populära böcker som lånas ut mycket.


Och det är inte konstigt att de är populära. Det är enkel, lättläst och lättförståelig fantasy som ändå är spännande med en bra värld och en bra bakgrundsstory. Jag har jublat över de tre första böckerna här och här. Men nu kände jag själv att jag hade velat ha lite mer i den här boken – den tog slut för snabbt. Eller som min dotter uttryckte det hela (ja, hon är en av dem som älskar serien, och ja, hon slet boken ur händerna på mig när jag lånade hem den): ”Alltså – halva boken har ju gått innan de ens har kommit till Alvernas rike. Och sen är det en jättefajt och sen är boken slut.” Jo. Så kan man ju uttrycka saken. Men helt klart är det precis lagom långt och svårt för målgruppen som är 9-12-åringar ungefär.

Det kan också sammanfatta bokens handling rätt bra, det där som dottern sa. Det som också händer är det oundvikliga att Alex och Corinthia börjar bli lite tråkigt oövervinnerliga. För varje bok lär de sig en ny slags eldsmagi – i den första boken människornas gröna, i den andra dvärgarnas röda och nu alvernas blå eldsmagi. De är de första på eoner av tid som kunnat behärska tre olika sorters eldsmagi – och nu är de dessutom på väg till havsalverna och jag kan nog hoppa upp och sätta mig på att de ganska snart kan svänga sig med den vita elden också.


Föredömligt lättläst och spännande fantasy, alltså. Så får jag väl ta det där med oövervinnerligheten.

Titel: Alvernas rike
Serie: Den eviga eldens magi, bok 4
Författare: Patrik Bergström
Illustratör: Laura Diehl
Utg år: 2013
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här
För vem? 9 - 14 år

Det här inlägget publicerade jag ursprungligen på LitteraturMagazinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar