måndag 19 maj 2014

Harry, Gunnar och presenten

En förträfflig kapitelbok med vanlig vardagsdramatik och fina bilder. Fast hur bra och föredömlig den än är så har jag nu fem dagar efter att jag läste den glömt nästan helt vad den handlar om, och det drar ju ner betyget en hel del. En bra barnbok - men ingen kioskvältare, alltså.

Harry och Gunnar är två bröder som på friluftsdagen i skolan kommit underfund med att deras egen mamma är en riktig hejare på klättring - fast hon aldrig nämnt det för dem förut. De bestämmer sig för att ge henne en riktigt fin klätterutrustning i födelsedagspresent. Problemet är att den här familjen har det ganska knapert med pengar, förstår man. Att köpa dyra födelsedagspresenter är inte självklart. Inte heller är det självklart att åka på resor när det är semester och sommarlov, eller ens att få hålla på med sin hobby (klättring) eftersom det här med att vara ensam förälder till två pojkar inte lämnar vare sig tid eller pengar över till några dyra hobbies.

Så boken handlar om hur pojkarna kämpar för att få ihop pengarna till den där presenten. De tvättar bilar, lagar cyklar, går ut med hundar och passar barn. Pengarna räcker inte i alla fall - men det blir ändå bra i slutänden, alltihop.

Lagar cyklar, ja. Det är Harry, storebroren, som gör det. Han är tolv, men kan ändå göra precis allt med en cykel. Laga den, renovera den, bygga om den. Det är en väldigt trevlig egenskap...men ändå får jag samma vibbar som av de där ungarna som är med och lagar mat i Sveriges yngsta Mästerkock. Lite väl, och läskigt, duktiga är de och ibland undrar jag om de finns på riktigt. Precis som Harry - tolvåringen som flinkt förvandlar ett cykelvrak till en välsmord, glänsande och fungerande cykel att sälja och få in pengar för. Pengar som givetvis går till familjens ekonomi och inte till Harry själv.

Redig kille, det.

Titel: Harry, Gunnar och presenten
Författare: Sofia Nordin & Kajsa Gordon
lllustrationer: Caroline Röstlund
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-10 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar